In Egypte zijn minstens 59 afgesloten sarcofagen van 2.600 jaar oud ontdekt. Dat heeft het Egyptische ministerie van Toerisme aangekondigd op een grote persconferentie. De sarcofagen bevatten bijna allemaal mummies en zijn gevonden in een complex in Saqqara, ten zuiden van Caïro.

Sarcofagen van 2.600 jaar oud

Sarcofagen van 2.600 jaar oud

De persconferentie vond plaats aan de voet van de piramide van Djoser, een trappenpiramide in Saqqara. De sarcofagen zijn in een complex in de buurt gevonden. Saqqara was de Necropolis (red. de Dodenstad) van Memphis, de hoofdstad van het Oude Egypte. Een van de sarcofagen is geopend voor de massaal opgetrommelde cameraploegen.

"We hebben al 59 sarcofagen bovengehaald", legt Khaled El-Enany, de minister van Toerisme, uit op de persconferentie. "Er bevinden zich nog een onbekend aantal kisten op de site. Dus vandaag is niet het einde van deze ontdekking. Volgens mij is dit nog maar het begin van de ontdekking."

Het zijn vermoedelijk de sarcofagen van priesters en hoge ambtenaren. Ze zijn gevonden in drie 12 meter diepe grafkamers.

 

Volgens de minister behoren de sarcofagen tot de 26e dynastie uit de Late Periode van het Oude Egypte. "Rond de zevende tot zesde eeuw voor Christus", zegt El-Enany. "Dat wil zeggen dat ze minstens 2.600 jaar afgesloten geweest zijn."

Het zijn vermoedelijk de sarcofagen van priesters en hoge ambtenaren. Ze zijn gevonden in drie 12 meter diepe grafkamers. Naast de sarcofagen zijn ook tientallen beelden en andere voorwerpen teruggevonden. Alles was zeer goed bewaard en was 2.600 jaar afgesloten van de buitenwereld.

Er zijn de laatste tijd opvallend veel archeologische ontdekkingen gedaan in Egypte. Het Egyptische ministerie van Toerisme, dat ook bevoegd is voor de antieke sites, zet de laatste jaren erg in op het breed uitsmeren van de ontdekkingen in de media. Ze doen dat in de hoop het toerisme in het land opnieuw aan te zwengelen.

De toeristische industrie is de onrust na de Arabische Lente uit 2011 nooit te boven gekomen. Bij die massaprotesten is uiteindelijk dictator Hosni Moebarak aan de kant geschoven. Hij werd korte tijd vervangen door de democratisch verkozen president Mohammed al-Mursi, totdat het Egyptische leger een staatsgreep pleegde en huidig president Sisi installeerde. Met de coronapandemie heeft het toerisme nog een klap gekregen.

Bron: www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/03/egypte-nieuwe-ontdekking/