Hoe ontwikkel je een goed plot?
Op www.scribendi.com vind je een aantal regels voor een goed plot:
- Creëer een plotstructuur/geraamte.
- Werk je plot uit.
- Eindig je plot met een krachtig hoogtepunt.
- Eindig je verhaal op een natuurlijk moment.
- Zorg dat karakters hun eigen problemen oplossen.
Een plot is "reisplan" van wat er in je verhaal gebeurt. De reis van A naar B. Er moeten natuurlijk wel interessante dingen onderweg gebeuren anders haakt de lezer snel af. Op de site www.creative-writing-now.com zijn een aantal aansprekende voorbeelden gegeven:
- Een fysieke gebeurtenis.
- Punt (A) is bijvoorbeeld een moord. Punt (B) kan zijn: de politie arresteert de moordenaar.
- Een belangrijke beslissing.
- Punt (A): het hoofdpersonage wil rechten gaan sturen. Punt (B): hij besluit om balletdanser te worden.
- Een verandering in een relatie.
- Punt (A): ze haten elkaar. Punt (B) ze worden hartstochtelijk verliefd.
- Een verandering een het karakter van de hoofdpersoon.
- Punt (A): hij is een vervelend person. Punt (B) hij is best aardig geworden.
- Een verandering in het begrip van de lezer over een situatie. ...
- Punt (A): de lezer denkt dat de person de moordenaar is. Punt (B): de lezer begrijpt dat hij eigenlijk onschuldig is.
Om het bovenstaande reisplan grondig en compleet te maken staat op www.how-to-write-a-book-now.com een acht stappenplan. Echt een aanrader, deze Engelse website, voor inspiratie en veel goede schrijftips. Deze acht stappen draaien allemaal rond het doel van het verhaal ("the story goal"). Een helder doel van het verhaal is de sleutel tot een goede plotstructuur. De acht stappen zijn hier kort beschreven. Ga naar de site voor een uitgebreide toelichting in het Engels over "How to create a plot outline in 8 steps". De acht stappen, in het kort, zijn:
- Stap 1: Maak een goede beschrijving van het doel van het verhaal. Met een helder verhaaldoel heeft de lezer de context om de relevantie van elke scène in het verhaal te begrijpen en te waarderen. Zonder en dergelijk doel zal de lezer zich afvragen waar alles naar toe gaat. Wat is het hoofdpunt wat de schrijver wil maken? Zonder een helder verhaaldoel wordt het verhaal een willekeurige opvolging van gebeurtenissen.
- Stap 2: Beschrijf de gevolgen als het doel (stap 1) niet gehaald wordt. Welke rampen gaan zich dan bijvoorbeeld voor de hoofdpersoon voltrekken? De gevolgen beschrijven de negatieve situatie als het doel niet behaald wordt. En maken dus duidelijk voor de lezer waarom de hoofdpersoon of hoofdpersonen zich tot het uiterste inspannen om het doel te halen.
- Stap 3: Beschrijf wat de vereisten zijn om het doel te halen.
- Stap 4: Beschrijf een aantal mogelijke tegenvallers die in de weg zouden kunnen zitten om het doel te halen.
- Stap 5: Beschrijf de "kosten": wat moet de hoofdpersoon er voor opgeven om het verhaaldoel te halen.
- Stap 6: Beschrijf wat het bereiken van het verhaaldoel oplevert.
- Stap 7 en 8: Beschrijf een aantal voorwaarden en randvoorwaarden waar aan voldaan moet worden, voordat elke vereiste gehaald kan worden, of voordat een tegenvaller plaats vindt. Deze voegen als het ware een extra laag aan het verhaal toe.
Als je eenmaal alle acht elementen hebt, heb je een goede basis voor een plotsamenvatting. Verschillende elementen van stap 2 t/m 8 kunnen natuurlijk meerdere keren voorkomen. Het belangrijkste wat nog toegevoegd moet worden is een goed verhaaleinde. Ook daar heeft de site www.how-to-write-a-book-now.com prima tips voor.